Kinderpodotherapie

Kinderen zijn geen kleine volwassenen

Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Ze ontdekken, leren en groeien.
Het onderstel doet dat ook. De voeten en benen ontwikkelen zich ook en veranderen door de tijd van stand. Zo zal er eerst een O-stand bij net lopen lerende kindjes bestaan met platvoeten en verandert dit langzaam naar een stand zoals we die bij volwassene kennen.

Daarnaast is het hele lichaam in ontwikkeling. Hormonen hebben in de pubertijd zo hun uitdagingen en kunnen invloed hebben op de belastbaarheid net als de groeispurt. Tijdens de hele groei zijn de groeischijven actief. Dat maakt dat kinderen zo hun eigen klachten hebben, die bij volwassenen niet meer voorkomen.
Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Zij verdienen hun eigen specialisatie; de kinderpodotherapeut.

Is dit wel normaal? Dat vragen veel ouders zich tijdens het opgroeien zich af. Laat ons meekijken bij twijfel.

Kinderpodotherapie

Andere benadering

Kinderen uiten zich niet zoals volwassenen dat doen. Ze klagen niet snel over pijn, maar zullen eerder aangeven dat ze niet willen lopen. Soms gaan ze zitten tijdens een wandeling of ze willen gedragen worden. Grotere kinderen komen hinkelend van het sportveld en anderen ervaren pijn voor het slapen gaan.

Onze benadering is dus ook anders. We laten een kind zoveel mogelijk zelf vertellen, ouders kunnen waar nodig aanvullen. Tijdens het onderzoek leggen we uit waar sommige spullen voor nodig zijn en waar we naar kijken. Het is belangrijk dat een kind gerustgesteld en gemotiveerd aan het behandelplan begint. Zo gaan we samen spelenderwijs door het onderzoek heen.

Daarnaast is het van belang dat hulpmiddelen er ‘gezellig’ uitzien. Zo mogen ze, wanneer ze zolen krijgen, zelf de kleur van het afdekmateriaal kiezen. Dat vinden ze leuk. Ortheses maken, doet hen denken aan kleien. Dat is gunstig, want dan worden ze met plezier gedragen.

En voor de broers en zussen hebben we iets te spelen. We vinden het belangrijk dat kinderen zich welkom en op hun gemak voelen.

Maak direct een afspraak!

Klachten die veel voorkomen bij kinderen:

  • Afwijkende voetstand, zoals bijvoorbeeld een platvoet
  • Afwijkend looppatroon zoals bijvoorbeeld het lopen op de tenen of voeten die erg veel naar binnen kantelen tijdens het lopen
  • Vaker struikelen of vallen dan leeftijdsgenoten
  • Niet lang kunnen of willen lopen. Soms geven kinderen enkel aan gedragen te willen worden of in de kinderwagen te willen zitten. Dit kan een teken zijn van klachten. Het is voor kinderen soms lastig dat onder woorden te brengen.
  • Forse slijtage van schoenen. Denk aan schoenen die na 3 maanden uit vorm zijn. Kinderen laten vaker ook een andere slijtage zien omdat zij schoenen anders gebruiken dan een volwassene. Denk aan kale neuzen of slijtage van de hak door rijden of remmen op een auto of (loop)fiets.
  • Pijnklachten aan het bewegingsapparaat.
  • Groeipijn aan de hielen en knieën. Deze klachten gaan vaak samen met groeispurten en lichamelijke actieve kinderen.
  • Ingegroeide nagels