Partiële nagelresectie
Wat is het?
Een partiële nagelresectie is een chirurgische ingreep waarbij een deel van een ingegroeide nagel wordt verwijderd. Deze ingreep voeren we uit als conservatieve therapieën, zoals een nagelbeugel of voetbehandeling, niet meer werken. Partiële nagelresectie gebeurt onder lokale verdoving.
Wanneer kom ik in aanmerking?
Je komt in aanmerking als ingegroeide nagels een terugkerend probleem vormen. En ook als behandelen lastig is vanwege een ontsteking, of als de zijkant niet toegankelijk is door een tunnelvormige, kromme of te brede nagel.
Bij deze contra-indicaties wordt de behandeling níet uitgevoerd, tenzij er overleg is geweest met de huisarts:
- Bloedverdunners; de INR-waarde moet op de dag van de ingreep onder 2-3 zijn
- Diabetes; de HbA1c-waarde moet minder dan drie maanden geleden getest zijn en onder de 64 mmol/mol zijn
- Vitamine B12- of ijzertekort
- Overgevoeligheid of allergie voor lidocaïne
- Bloedvatproblemen; met een ABPI kleiner dan 0,9
- Cellulitis op plaats van de injectie
- Kinderen jonger dan vijf jaar
- Astma niet goed onder controle
- Chemotherapie
- Auto-immuunziekte
- Medicatie die immuniteit onderdrukken, zoals prednison en verschillende medicatie voor reumatoïde artritis
- Zwangerschap
- Leverproblematiek
- Myasthenia gravis
- Adam-Stokes syndroom
- AV-block
- Recente hartaanval
- Aandoeningen waardoor mensen snel bloeden, zoals hemofilie
Wie moeten toestemming geven?
De behandeling wordt uitsluitend uitgevoerd op verwijzing van een (huis) arts. Op de verwijzing staat specifiek dat het gaat om een partiele nagelresectie.
Is de patiënt minderjarig? Dan moeten ook de ouder(s) of verzorger(s) schriftelijk toestemming verlenen.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Om je gerust te stellen: we nemen ruim de tijd voor de behandeling. Deze bestaat uit drie stappen:
- De verdoving: de behandeling begint met een plaatselijke verdoving. Van tevoren mag u een paracetamol innemen, zodat deze minder pijnlijk is. Daarna wordt de teen met een elastieken band afgebonden, waardoor de behandeling onder bloedleegte uitgevoerd kan worden.
- De ingreep: een deel van de nagel wordt tot aan de nagelriem ingeknipt en onderhuids tot aan de nagelwortel doorgesneden. Het losse fragment wordt vervolgens uit de nagelwal verwijderd.
- Na de behandeling: we druppelen fenol in de opening en masseren deze. Fenol is een etsend middel wat ervoor zorgt dat er geen nieuwe nagel meer groeit. Verder wordt een alginaatgel in de wond aangebracht. Deze gel neemt vocht op en werkt antibacterieel. Tot slot wordt de teen verbonden.
Wat kan en mag ik na de ingreep?
De eerste twee dagen na de behandeling is het goed om de voet bij het zitten omhoog te houden. En de voet beperkt te belasten. Direct na de behandeling mag je vanwege de werkende verdoving niet zelfstandig autorijden. Het dragen van sandalen of slippers is aan te raden, zodat er even geen druk op de teen komt. Een schoen dragen is sowieso lastig vanwege het drukverband. Tegen de pijn kun je eventueel paracetamol gebruiken.
Is nazorg belangrijk?
Absoluut. Binnen veertien dagen beoordeelt de podotherapeut je wond en verbindt deze eventueel opnieuw. Zes tot acht weken na de behandeling kan de wond vocht produceren dankzij de fenolisatie van de nagelmatrix; dit geeft namelijk een brandwond. Draag tijdens deze periode geen strakke schoenen.
Volg ook deze tips op:
- Verwijder het drukverband na twee à drie dagen. Als je veel pijn hebt, mag dat al eerder. Doe dit voorzichtig. Blijft het verband plakken? Maak het dan nat met lauw water.
- Breng elke dag alginaatgel aan volgens de instructies van de podotherapeut. Zorg ook dat er altijd een (eiland)pleister op de wond zit, zodat er geen vuil bij kan.
- Beweeg de teen zoveel mogelijk, zodat deze niet stijf wordt.
- Houd de wond schoon om infecties te voorkomen. De wond is pas genezen als er geen vocht meer uitkomt.
- Ga niet zwemmen of naar een sauna zolang er vocht uit de wond komt. Ook voetbaden worden afgeraden.
Kunnen er complicaties optreden?
Een infectie ligt altijd op de loer. Als dat gebeurt, schrijft de huisarts een antibioticakuur voor. Groeit je teennagel tóch weer in? Neem dan contact op met de podotherapeut. Dit is overigens altijd verstandig als je twijfels, vragen of een terugval hebt.
Welke klachten horen erbij?
Het is normaal dat de omgeving van de nagelriem rood wordt, opzwelt en een tijdje gevoelig blijft. Ook kan het zijn dat de teen een paar dagen juist gevoelloos wordt. Tot slot kan de hele teennagel loslaten, maar dat is niet erg. Want het gedeelte dat niet met fenol behandeld is, groeit weer aan.
Wordt de behandeling vergoed?
Als je aanvullend verzekerd bent, wordt het in de meeste gevallen vergoed. Het is wel een voorwaarde dat de podotherapeut is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en staat ingeschreven bij het kwaliteitsregister Paramedici. Wij voldoen daar uiteraard aan. Raadpleeg je zorgverzekeraar als je een vraag hebt over vergoedingen. Of kijk op podotherapie.nl onder het kopje ‘vergoedingen’.