Hielklachten bij kinderen (Morbus Sever)

Een fanatieke voetballer van 11 jaar oud heeft hielklachten. De klachten speelden voor de winterstop van het voetballen op, maar zijn in de winterstop weg gegaan. Nu is het voetbalseizoen weer begonnen en komen de klachten weer terug.

Klachtenbeeld

De jongen komt samen met zijn moeder langs op spreekuur en legt uit wat er aan de hand is. De podotherapeut vraagt of hij de laatste tijd veel gegroeid is. ‘Nou en of!’ zegt moeder. ‘In 1 jaar tijd is hij maar liefst 3 schoenmaten gegroeid!’

Oké, er vindt dus een groeispurt plaats. Tijdens een groeispurt groeit het hielbeen soms sneller dan de spieren en pezen mee kunnen veren. De achillespees is de sterkste pees die zich vasthecht aan de groeischijf van de hiel. Maar wanneer deze pees dus korter is dan het sneller groeiende hielbeen, wordt er veel druk uitgeoefend op de groeischijf van de hiel, wat pijn kan geven.

Afwijkende voetstand

De jongen in kwestie heeft ook een afwijkende voetstand. Zijn voeten zakken namelijk naar binnen (valgus-stand). Tijdens het lopen vindt er overpronatie plaats (de voet zakt steeds te ver naar binnen tijdens het lopen) en tijdens het rennen wordt deze beweging groter. Doordat de voet niet helemaal recht beweegt ontstaat er een soort hoek in de achillespees. Hierdoor wordt er harder aan de achillespees getrokken.

Door de afwijkende voetstand en de groeispurt wordt er dus erg hard aan de achillespees getrokken. Hierdoor wordt er op de groeischijf van de hiel (waar de achillespees aan vast zit) erg veel druk uitgeoefend. De groeischijf van het hielbeen gaat irriteren. Dit noemen we ook wel ‘Morbus Sever’.

Groeien, bewegen en afwijkende voetstand

Vaak ontstaat deze klacht door een combinatie van groeien, bewegen en een afwijkende voetstand. Ergens in de driehoek wil je iets doorbreken om klachten te verminderen. Groeien kun je niet beïnvloeden. Kinderen worden nu eenmaal groter. Beweging kun je reduceren, maar dat doen we liever niet. Een afwijkende voetstand kun je ondersteunen of corrigeren.

De podotherapeut heeft podotherapeutische zolen vervaardigd om de voet in de juiste stand te begeleiden. Tevens heeft de jongen de opdracht gekregen om de kuitspieren te gaan rekken door verschillende oefeningen (meegekregen van de podotherapeut) uit te voeren. Zo help je de spier tijdens de groeispurt op lengte te komen.
Daarnaast is er een trainingsadvies gegeven. Hier opletten met sprinten en springen, zodat hij wel kan meetrainen, maar de groeischijf gedoseerd kan belasten.

Controle

Na 6 weken vond de gebruikelijke controle plaats, waarbij de jongen van 11 jaar oud aangeeft weer klachtenvrij te kunnen voetballen. Hij heeft de volledige training hervat en kan weer wedstrijden spelen zonder hinder.

De rekoefeningen mogen afgebouwd worden en het advies is om de zolen gedurende de groeiperiode te blijven dragen. Het kan bij kinderen zijn dat zolen na deze tijd afgebouwd kunnen worden, omdat de stand van de voeten zich tijdens de groei nog aan het ontwikkelen is.

Blessurevrij bewegen is ons plezier!

Het is fijn om jonge sportievelingen een handje te kunnen helpen om klachtenvrij te kunnen blijven bewegen. Daar doen wij het voor!

Heeft jouw kind klachten tijdens het bewegen? Twijfel je wat normaal is? Blijf er niet mee zitten en maak een afspraak. We kijken graag met je mee naar een oplossing. Breng je (sport)schoenen mee tijdens het onderzoek.

Heeft jouw kind klachten tijdens het bewegen? Twijfel je wat normaal is? Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op.