Voeten en diabetes, hoe zit dat?

Gevoel

Door de diabetes kunnen uw zenuwen beschadigd raken (neuropathie). Het gevoel in de voeten neemt dan af. Het kan hierdoor voorkomen dat er te laat een signaal naar de hersenen wordt afgegeven dat er iets oncomfortabel is aan de voet. Denk aan irritatie van een schoen, naadje van de sok of bijvoorbeeld een heet voetbad. Vaak komt het signaal van irritatie pas bij de hersenen wanneer de huidschade al groter is. Hierdoor is het risico op het ontstaan van wondjes groter en omdat ze niet gemakkelijk gevoeld worden, kunnen ze groter of dieper worden.

Doorbloeding

Daar komt dat de kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten groter is wanneer u diabetes heeft. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet, waardoor wondjes langzamer of zelfs niet genezen. In het ergste geval kan een in het begin onschuldig wondje leiden tot een amputatie van een teen, voet en soms zelfs een been.

Gelukkig kunt u zelf wat doen!

Gelukkig kan goed opletten en op tijd behandelen veel problemen voorkomen. Regelmatige controle is daarom erg belangrijk. Niet alleen door uw arts, podotherapeut of pedicure, maar vooral door uzelf! U ziet uw voeten namelijk dagelijks.

Waar let u op?

  • Voel altijd, voordat u uw schoenen aantrekt, of er geen steentjes in uw schoen zitten.
  • Onderzoek elke dag uw voeten op rode plekjes, blaartjes of wondjes. Geneest een wondje niet binnen 7 dagen? Raadpleeg dan uw arts of podotherapeut. Is kijken onder de voet lastig? Gebruik dan een spiegeltje of vraag iemand in de omgeving om regelmatig mee te kijken.
  • Was dagelijks uw voeten met handwarm water, op dezelfde manier zoals u ook uw handen wast. Te heet water kan niet worden gevoeld door de voeten, waardoor flinke brandwonden kunnen ontstaan.
  • Droog uw voeten zorgvuldig af met een zachte handdoek, vooral tussen uw tenen. Een vochtige huid is gevoeliger voor schimmels. Deze schilferige/ kwetsbare huid, kan een ingang vormen voor bacteriën.
  • Houdt de huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een zachte crème. Smeer niet tussen de tenen, om verweking te voorkomen.
  • Trek dagelijks schone, soepele sokken of kousen aan. Zorg ervoor dat naden van sokken of kousen niet voor drukplekjes zorgen. Er zijn naadloze panty’s verkrijgbaar en u kunt uw panty binnenstebuiten dragen.
  • Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Wanneer het gevoel in de voeten afneemt, voelt u niet of uw schoenen te klein zijn. Te kleine schoenen zorgen voor meer druk en vergroten de kans op drukplekken. Voor een schoenadvies kunt u altijd bij ons terecht.
  • Loop nooit op blote voeten! U kunt onopgemerkt in een scherp voorwerp stappen, waardoor een wondje kan ontstaan.

Kortom, ben alert. 

Word een wondje groter, geeft het zwelling, toename roodheid, warmer of voelt u zich niet zo lekker sinds het wondje? Dan is dat reden om snel een afspraak te maken bij de podotherapeut of huisarts. Houd de voeten in goede conditie en trek op tijd aan de bel wanneer u een wondje ziet, of twijfelt of er een wondje aanwezig is. Zo kunnen wij samen snel de juiste zorg geven.

Afspraak maken? Vul het contactformulier in. Wij bellen je terug.