Kinderen zijn geen kleine volwassenen
Toen de opleiding Kinderpodotherapie ongeveer vijf jaar geleden van start ging, was Karlijn Delisse er als de kippen bij. Maar zeker van deelname was ze alles behalve, want er waren slechts vijfendertig beschikbare plekken. En veel meer gegadigden. “Het leek wel alsof ik concertkaarten kocht”, blikt ze met glimlach terug.
En het lukte. Tot haar grote blijdschap overleefde ze de loting en behoorde ze tot de eerste groep podotherapeuten die met de post-bacheloropleiding mocht starten. Zo kon ze een vervolg geven aan eerdere bijscholingen. “Extra kennis vinden we belangrijk bij Podotherapie Peeters, want kinderen vragen om een andere behandeling”, aldus Karlijn. “Ze hebben een ander herstel en ze zijn nog volop in ontwikkeling. We zeggen daarom ook vaak: kinderen zijn geen kleine volwassenen.”

Op hun gemak stellen
Als er kinderen in de praktijk komen, wat in ongeveer een kwart van de afspraken het geval is, past Karlijn zich daar volledig op aan. Vooral om het kind zich op zijn gemak te laten voelen. “We willen het zo laagdrempelig mogelijk maken, want we krijgen meestal geen kans om een band op te bouwen”, legt Karlijn uit. “We zien onze jeugdige cliënten meestal niet vaker dan drie keer. Dat is wat anders dan de kinderfysiotherapeut; die ziet ze veel vaker. Het is daarom belangrijk dat we niet alleen op de ouders gericht zijn, maar ook met het kind communiceren.”
Als de podotherapeut daadwerkelijk met een jongeling aan de slag gaat, pakt ze dit natuurlijk ook wat anders aan. “Zo laat ik ze specifieke motorische testen uitvoeren”, zegt ze. “Om dit leuk te maken, doe ik dit zoveel mogelijk in de vorm van een spelletje. Bijvoorbeeld met pionnen of gekleurde ringen. En als ze podotherapeutische zolen nodig hebben, mogen ze de kleuren zelf kiezen. Dat vinden ze superleuk. Natuurlijk heb ik in mijn achterhoofd alle kennis over de ontwikkeling van een kind, de groei, syndromen et cetera.”

Vaak groeigerelateerde klachten
Deze kennis heeft Karlijn opgedaan tijdens de opleiding Kinderpodotherapie. Stapsgewijs, in vijf modules: van de geboorte tot een sportende puber. “Omdat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn, komen we vaak groeigerelateerde problemen tegen”, legt ze uit. “Morbus Sever is zo’n aandoening. Hierbij raakt de groeischijf achter op het hielbeen geïrriteerd. Als deze dicht is, zijn de problemen voorbij. Maar bij een kind van acht jaar wil je daar natuurlijk niet op wachten.”
“Verder kan ik dankzij de opleiding scoliose – een zijwaartse vergroeiing van de wervelkolom – bij jongeren beter signaleren. En dat is fijn, want deze aandoening is in de pubertijd het progressiefst. En de GGD screent hier bijna niet meer op. Hoe ik ze daarna kan ondersteunen? We behandelen zelf niet, maar we werken wel veel samen met een kinderfysiotherapeut of oefentherapeut. Ook kunnen ze baat hebben bij podotherapeutische zolen. Deze corrigeren een beenlengteverschil, wat de oorzaak kan zijn, of hun houding. En natuurlijk verwijzen we jongeren door.”

Extra gemotiveerd
Karlijn ziet daarnaast ook regelmatig kinderen waarvan de voeten naar binnen staan. Of kids die op hun tenen lopen. Wat de aandoening ook is: ze smult ervan als ze een cliënt zijn bewegingsvrijheid terug kan geven door de klachten te verhelpen. En zéker als het kinderen of jongeren zijn. “Bewegen is voor de jeugd een manier om te ontladen, waardoor het ook invloed heeft op de welzijn van het kind. Als een jongetje van tien bijvoorbeeld bang is dat hij weken niet kan voetballen, ben ik extra gemotiveerd om hem weer zo snel mogelijk fit aan de aftrap te laten verschijnen. Want een kind dat de praktijk blij verlaat: dát maakt mijn dag.”
Pijnklachten of voortdurend struikelen?
Natuurlijk willen ouders ook niets liever dan een lach op het gezicht van hun kind. Volgens Karlijn kunnen ze een steentje bijdragen. “Goede schoenen zijn vooral belangrijk”, vertelt ze. “Die moeten stevigheid bieden bij de hielkap en bij de tenen juist goed buigen. En ze moeten in de goede maat zijn. Je kunt dit makkelijk meten door de zool er even uit te halen en de voet daarop te zetten. Verder is het goed om alert te zijn op signalen, zoals vaak gedragen willen worden, veel struikelen of verzwikken, of snelle slijtage van de schoenen. Zo zorgen we er samen voor dat je kind blij wordt. En ook blijft.”
Intussen hebben we een team van kinderpodotherapeuten. Zo kun je terecht bij Karlijn Delisse, Femke Swinkels en Willeke Both-van Dorst.