Een lopersknie verstoort de sportpret

De sportscholen zijn helaas gesloten maar je wilt toch fit blijven. Het lekkere weer nodigt uit.

Je trekt je sportkleren aan en haalt je oude sportschoenen voor de dag. De conditie is nog redelijk vanwege de deelname van diverse groepslessen die je via de sportschool nu thuis kunt volgen.
Je besluit om een ronde van 5 kilometer te gaan lopen. Tijdens het lopen krijg je ineens last van je knie.. Hé balen! Maar toch maak je de ronde maar eventjes af. De keer erop, weer last van de knie.. Wat is dat toch? Een lopersknie.

Lopersknie

Heb je ooit gehoord van een lopers knie? Dit is een veel voorkomende overbelasting blessure die veel voorkomt bij hardlopers, wandelaars en fietsers. Je ervaart hierbij klachten aan de buitenzijde van de knie, welke belastingafhankelijk is. Het is een stekende tot scherpe pijn. Wanneer je er lang genoeg mee door blijft lopen kan de pijn ook in rust aanwezig zijn.

Lopersknie

De oorzaken van een lopersknie

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een lopersknie.

  • Een afwijkende voetstand, waardoor er een afwijkende kniestand ontstaat
  • Een blokkade in de voet/knie, waardoor er een beperkte mobiliteit van de knie ontstaat
  • Onjuist schoeisel
  • Te snelle opbouw van training

Wat kan ik zelf doen om een lopers knie te voorkomen?

Wanneer je van start wil gaan hardlopen of wandelen, is het aller belangrijkste dat je de juiste schoenen draagt die geschikt zijn voor jouw voeten. Laat je schoenen aanmeten bij een gespecialiseerde sportzaak bij jou in de buurt.

Daarnaast is het belangrijk dat je de training langzaam opbouwt. Dit geld ook wanneer je conditie vanuit een andere tak van de sport al op een hoger niveau is. Het zijn dan niet je longen, maar je spieren en gewrichten die de opbouw nodig hebben. Zij zijn niet gewend om continue dezelfde beweging te moeten maken zoals je bij hardlopen en wandelen doet. Er zijn op het internet verschillende schema’s beschikbaar.

Zorg naast een goede trainingsopbouw altijd voor een goede warming up en cooling down.

team

Ik heb klachten, wat kan ik doen?

Rust! Neem even een periode van rust, zodat de blessure zichzelf kan herstellen. Zorg na een periode van rust dat je de juiste schoenen draagt tijdens de training, bouw de training rustig op volgens een schema en vergeet de warming up en cooling down niet.

Soms kan het zijn dat ondanks alle maatregelen die je zelf al getroffen hebt de klacht toch terugkomt.

Podotherapeut

Geven rust, juiste schoen, trainingsschema en een warming up en cooling down niet voldoende verlichting? Maak dan een afspraak met de podotherapeut. Zij kan bekijken wat de oorzaak kan zijn dat je klacht steeds terugkomt.

Afhankelijk van de oorzaak en de belasting die klachten geeft, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Denk aan stabilisatie bij hypermobiliteit of een correctie bij een afwijkende voetstand of beenlengteverschil.
Soms is een blokkering van een gewricht de aanleiding voor de klacht. Dan zal de podotherapeut deze manipuleren om los te maken.

Heb je klachten? Vul het formulier in, dan bellen wij je tijdens kantooruren terug.