The heat is on…tips bij sporten in de warmte

The heat is on! Bijna letterlijk, het lijkt wel alsof iemand het knopje ‘zomer’ heeft aan gezet.
Toch willen we graag sporten, ook met hogere temperaturen. Is het een kwestie van lange sportbroek uit en korte aan of kun je nog meer doen om het hoofd koel te houden? De sportpodotherapeut zocht het voor je uit.

Houd het hoofd koel

We zeggen wel eens houd het hoofd koel. Dat heeft een reden, want via het hoofd verlies je veel warmte. Dat kun je in de zomer als een voordeel gebruiken om je warmte kwijt te raken en te voorkomen verder op te warmen. Dit kun je doen door je hoofd te bedekken met een hoed of pet.

Weeg jezelf

Weeg jezelf voor je gaat sporten en weeg jezelf na het sporten. Het verschil dat je verloren bent, is de hoeveelheid vocht die je bent verloren om jezelf op temperatuur te houden. Het is belangrijk dit vocht aan te vullen. Een isotone drank vult meteen je mineralen en energie aan.
Let op met suikerhoudende sportdranken. Ze bevatten veel calorie├źn en zijn bedoeld om een boost te geven bij intensieve sportinspanning.

Hardlopen

Kies je moment/ plaats

Keep it cool. Door in de ochtend of eind van de dag te trainen, vermijd je de ergste warmte van de zon. Sporten in de bossen geeft veel schaduw, waardoor het minder warm is.

Kleding

Let eens op je kleding. Er is veel sportkleding beschikbaar met een UV-werende werking. Zo helpt je kleding je beschermen in de zon. Op plaatsen waar geen kleding zit, zoals je gezicht kun je een zonnebeschermingsfactor smeren. Transpiratie maakt je namelijk gevoeliger voor huidverbranding.

Drinken

Zorg voor voldoende vocht. Neem iets te drinken mee tijdens het sporten om je vocht weer aan te vullen.

Geniet

De warme periode duurt maar enkele maanden. Geniet van de mooie omgeving, alles staat in bloei.
Er komt vanzelf weer een tijd dat het koeler wordt en we uitkijken naar de dagen dat we zonder jas naar buiten konden.
En als je er niet aan kunt wennen, kies dan even voor iets anders zoals een verkoelende duik!

Wil je dat wij contact met je opnemen? Vul dan het contactformulier in.