Help, mijn voet is zwanger!

Voeten bij zwangerschap

Help mijn voet is zwanger! Dat kan natuurlijk niet?! Of toch wel?
In elk geval groeit er geen baby in je voet en dat is maar goed ook, want dat zou niet gemakkelijk bewegen. Toch kan een zwangerschap invloed hebben op de voeten en het hele bewegingsapparaat.
Zo wordt er onder andere het hormoon relaxine aangemaakt. Het is een hormoon dat voor de zwangerschap na de eisprong al in het bloed aanwezig is, maar bij een niet bevruchte eicel weer wordt afgebroken. Bij een zwangerschap neemt de hoeveelheid relaxine toe en dat gebeurd al vanaf het eerste trimester.

Dat heeft een functie, want er is elasticiteit nodig in het lichaam. Er is een klein mensje aan het groeien en die heeft ruimte nodig, dus buik, banden en spieren moeten een beetje meegeven. En uiteindelijk helpt het mee als een kindje geboren gaat worden dat alles wat elastischer is dan gewoonlijk.

Het brengt wel met zich mee dat de stabiliteit van gewrichten door verslappen van de banden minder wordt. Zo kun je gevoeliger zijn voor verzwikken van je enkel en kan het je wat gevoeliger maken voor blessures. Je hoeft niet meteen te stoppen met sporten. Sporten zorgt ook voor behoud van je conditie en hoe fitter je de geboorte in gaat, hoe sneller je kunt herstellen.

Nu delven de voeten wel het onderspit. Ze moeten meer gaan dragen, want het lichaam wordt zwaarder gedurende de zwangerschap. En daarbij is er ook nog eens minder stabiliteit van de banden, waardoor de taak wat zwaarder wordt. Dat voel je, want de voeten worden sneller ‘moe’. Die vermoeidheid is het gevoel van de stabiliteitsspieren die zo hun best doen te compenseren dat de banden minder stabiliteit kunnen geven.

De toename van gewicht in combinatie met elastischere banden zijn de oorzaak dat vrouwen na de geboorte van hun kindje hun schoenen niet altijd meer passen. De voet is dan niet gegroeid, maar is groter geworden doordat de banden minder stevig waren en beweging van de gewrichten toegelaten heeft. En die maat blijft.