Er komt een vrouw bij de podotherapeut met artrose van de heup

Een vrouw van 70 komt met haar man op het spreekuur in verband met klachten aan de heup. Er is met een röntgenfoto van de heup gemaakt waaruit is gebleken dat er artrose speelt. De orthopeed geeft er de voorkeur aan de klachten aan te kijken en ziet momenteel nog geen aanleiding om de heup te vervangen.

Beperking dagelijks leven

Mevrouw geeft aan dat de wandelronde met haar vriendin korter is geworden. Ze past haar belasting aan, zodat de klachten aan de heup te hebben zijn. Jammer is het wel, want de 2 wandelen al jaren de hele buurt rond. Het geeft ze tijd om even bij te kletsen. ‘Binnen zitten is toch anders dan wandelend de omgeving rond, daar gebeurd altijd wat’.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek zijn bepaalde bewegingen aan de heup pijnlijk en is er een sterk vermoeden dat dit een relatie kan hebben met de voetstand. Er worden zolen gemaakt met als doel de voeten te stabiliseren en een klein tikje naar binnen te sturen. Met de mobiliteit van mevrouw zou de heup dan net kunnen bewegen buiten het pijngebied.
De verwachting is niet helemaal klachtenvrij te raken. Artrose kun je immers niet beter maken met een zooltje. Het doel is wel om wat meer bewegingsvrijheid terug te krijgen en een operatie uit te kunnen stellen.

Controle

Tijdens de controle vraagt Jannette hoe het gaat met de heupklacht. Mevrouw begint te stralen. ‘Ik wandel weer 5 km en wil het uitbouwen naar 10 km’. Jannette kijkt verrast naar meneer en zegt ‘Oeps…betekent dat u nu ook aan de wandel moet?’
Meneer moet lachen. Mevrouw zegt ‘nee ik blijf met mijn vriendin wandelen’. Waarop meneer gebaard dat ze veel te kletsen hebben.

Dankbaar

Fantastisch is het om het plezier in de ogen van mensen te mogen zien wanneer je ze bewegingsvrijheid terug kunt geven. Op een dag zal de correctie niet meer voldoende zijn, maar alle tijd die zij heeft door kunnen wandelen is voor mevrouw van grote waarde!

Heeft u zelf met klachten?

Heeft u zelf klachten? Vraag de podotherapeut eens om advies. Soms kan een kleine aanpassing een wereld van verschil zijn!

Heeft u zelf klachten? Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.