Au, een ontstoken teennagel!

Een vrouw heeft al een aantal maanden last van irritatie van het nagelbed van de grote teen. Uiteindelijk ontstaat er een ontstoken teennagel welke erg pijnlijk is. Gelukkig weet de podotherapeut raad.

Ingroeiende nagel

De podotherapeut inspecteert de nagel en ziet al snel de nagel krom loopt (hyperconvexe nagel). Hierdoor drukken de randen van de nagel in de huid en is de huid gaan irriteren. De oorzaak van de ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) is hierbij de kromme nagel.

Nagelbeugel

Om deze oorzaak aan te pakken heeft de podotherapeut een nagelbeugel geplaatst. Deze beugel wordt door de podotherapeut op maat gemaakt en onder spanning op de nagel gezet. De beugel zorgt ervoor dat de nagel onder spanning staat, waardoor de kromming van de nagel afneemt door de tijd dat de nagel groeit.
De randen van de nagel kunnen meer in de huid drukken, wat ruimte geeft om de ontsteking te laten herstellen. Wanneer er een beugel geplaatst wordt, vindt er na 4-8 weken een controle plaats. De beugel wordt er dan weer opnieuw opgezet. Wanneer de nagel netjes recht uitgegroeid is kan de beugel er definitief vanaf. Het aantal behandelingen hangt af van hoe krom de nagel is en hoe snel de nagel groeit.

Oorzaken ingroeien nagels

Naast kromme (hyperconvexe) teennagels zijn er nog andere oorzaken voor het ingroeien van een teennagel:

  • De nagels te rond knippen
  • Grote druk op de teen door knellende schoenen
  • Verwonding/kneuzing van de grote teen
  • Peuteren/ scheuren van de teennagels
  • Afwijkende stand van de teen
  • Overmatig zweten van de voeten

Oplossing op maat

Niet iedere nagel kan behandeld kan worden met het plaatsen van een nagelbeugel. De podotherapeut maakt voor de verschillende oorzaken een behandelplan op maat.

Heeft u last van een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)? Wij kijken graag met u mee en pakken de oorzaak aan.

In verband met Covid-19 bellen wij graag eerst om te bepalen of er sprake is van medisch noodzakelijke zorg en de gezondheid het toelaat een afspraak te maken. Tevens is er de mogelijkheid tot video bellen.

Vul het contactformulier in en wij bellen je uiterlijk de eerstvolgende werkdag terug.