Laat de feestdagen maar komen!

Heb jij je feestoutfit al uitgezocht voor de feestdagen? Kies je voor gemak of toch voor gekleed met glitters? En dan komt het volgende dilemma; wat doe je met je schoenen? Comfortabel, compromis of all the way onverantwoord, maar wel mooi?

Het is een keuze, want jij moet het volhouden op je schoenen en het liefste ben je natuurlijk bezig met het feestje en niet met je aandacht bij je voeten.
Natuurlijk moeten schoenen leuk zijn, maar het belangrijkste blijft dat ze je voeten beschermen. Dat ze steun geven, lekker lopen en vermoeidheid voorkomen. Dat jij geniet, straalt en van het feestje geniet en niet met je hoofd bij de pijnlijke voeten bent.

Hoe kies je nu de juiste schoenen?
Een paar simpele en o-zo handig tips:

  • Koop schoenen aan het einde van de dag, als je voeten wat dikker zijn.
  • Kijk of de schoenen een uitneembaar voetbed hebben en neem je eigen zooltjes mee.
  • Pas altijd beide schoenen. Je voeten kunnen in de loop der jaren veranderen.

Wanneer heb je de goede schoen te pakken?

Goede schoenen, comfort

De zool moet tijdens al het bewegen (en dansen) de schokken opvangen en zodanig van structuur zijn dat hij ook op steentjes nog lekker loopt.
Instappers gaan makkelijk aan en uit, maar tijdens het lopen heb je meer aan schoenen met een sluiting (veter of klittenband) op de wreef.
Hakken tot 3 cm kunnen prima. Een hogere hak veroorzaakt druk op de voorvoet en dat is erg pijnlijk.
Ruimte voor je tenen en stevigheid bij je hiel zijn twee kenmerken van goed passende schoenen.
Naden of stiksels op of in de schoen moet je niet ‘voelen’ . Dat gaat snel irriteren.

Compromis

Een compromis kan zijn een schoen die wel steun geeft, maar waar de zolen niet in passen. Het kan een keuze zijn om ze voor een feestelijke gelegenheid uit te laten en voor meer gekleed te gaan.
Wil je graag een schoen met een hak? Draag dan liever een sleehak. Deze heeft een groter contactoppervlak, waardoor ze meer stabiliteit geven en meer steun geven dan bijvoorbeeld een pump.
Heb je de keuze tussen een wreefsluiting of zonder? Kies dan liever voor de wreefsluiting. Dan blijft de voet beter aan de voet zitten en hoeven de tenen minder te knijpen naar stabiliteit. Dat zou de voeten sneller moe kunnen maken.

Schoenadvies filmpje

All the way onverantwoord

Je kent ze vast wel die prachtige schoenen die eigenlijk niet helemaal lekker zitten, maar fantastisch staan onder je feestelijke outfit! Als podotherapeut zouden wij ze nooit adviseren, maar zoals je ziet zijn wij een damesteam en snappen wij ook dat je soms een andere keuze maakt.

Maak een bewuste keuze. Mensen met diabetes adviseren wij zeker terughoudend te zijn met schoenen die toch wat knellen. Helaas komt het wel eens voor dat er na de feestdagen wondjes ontstaan zijn die een langdurig herstel hebben (denk aan maanden). Hoe feestelijk de schoen ook was, dat zou het niet waard moeten zijn.

Ga je lekker aan tafel, is de belasting op de voet veel kleiner en kun je ze stiekem uit trekken. Ga je dansen of heb je een sta-feestje? Ben je dan bewust dat de voet een grotere belasting heeft en vraag je vooraf af of je niet een paar gemakkelijke schoenen in je tas wil stoppen.

In ons filmpje legt Liselot uit hoe je een keuze kunt maken.

Laat het feesten beginnen!

Wij wensen je een gezellige feestdagen!
Wil je persoonlijk schoenadvies of heb je toch last van je voeten? Breng je schoenen mee, dan helpen wij je graag!

Vul je gegevens in en wij bellen je eerstvolgende werkdag terug.