Op je slippers naar je werk

Het thuiswerken biedt mogelijkheden om andere kleding en schoeisel te kiezen dan gebruikelijk naar het werk. Zo kun je de hele dag op sokken, pantoffels, blote voeten of slippers lopen als je dat wilt. Maar wat doet dat eigenlijk met je voeten als je dat voor een langere periode achter elkaar doet?

Bescherming en stabiliteit

Schoenen hebben als functie de voet te beschermen. Denk aan vuil of scherpe voorwerpen die de huid kunnen irriteren. Daarnaast ondersteunt de schoen in de stabiliteit van de voet.
Hier ligt een groot verschil met een sandaal, slipper of pantoffel die enkel bedoeld zijn om het loopvlak van de voet te beschermen. Er zit minder materiaal aan de bovenzijde, waardoor ze minder stabiliteit kunnen geven aan de voet. Minder stof betekent namelijk ook minder houvast.

Belasting vs belastbaarheid

De vraag is wat het met de voet doet wanneer je langere tijd geen schoenen draagt? Een aantal mensen komt er wel mee weg om minder geschikt schoeisel te dragen. Het vraagt wat meer van de voet, maar zolang de voet die belasting aan kan, is het geen probleem.

FITS footwear

Er zijn ook mensen die gevoeliger zijn voor blessures. Dat zorgt er vaak voor dat klachten terug komen wanneer de voet zelf meer stabiliteit moet maken door minder geschikte schoenen te dragen. Zo zien wij standaard na de zomervakantie een piek van mensen met blessures door het lopen op slippers en sandalen tijdens de zomer.

Ons advies

Gebruik schoeisel waar het voor bedoeld is. Draag in elk geval schoenen wanneer de belasting wat groter is. Denk aan boodschappen doen, de hond uitlaten, wandelen, etc. Gebruik een pantoffel of slipper wanneer de belasting laag is.
Gebruik je een hulpmiddel in de schoen ter verlichting van klachten, zoek dan naar balans tussen het comfort van ‘lucht’ aan de voeten bij warm weer en het dragen van schoenen met het hulpmiddel.

Inmiddels hebben we de laatste jaren mogelijkheden om bijvoorbeeld in sandalen zolen te maken. Dat kan in bestaande sandalen met uitneembaar voetbed waar we een nieuw voetbed in leggen. Wanneer de sandalen afgegeven worden, kunnen de zolen hier heel mooi in verwerkt worden en op maat afgewerkt worden.
maar dat kunnen ook sandalen of slippers op maat zijn met een voetbed op maat. Denk aan de maatwerk sandalen van FITS footwear en Zlippo.

Houd er wel rekening mee dat er altijd minder correctie mogelijk is in sandalen of slippers dan in een gesloten schoen. Dat heeft te maken dat een gesloten schoen de voet beter op zijn plaats kan houden, dan een paar bandjes.
Een slipper of sandaal is dan ook altijd een concessie in therapie. Toch merken we dat veel mensen er erg blij mee zijn nu iets te kiezen te hebben.

Interesse of vragen over zolen in sandalen? Vul het formulier in en wij bellen je terug